IJSCO 2016/2017 – een verlate derde terugblik

Vorig jaar begonnen met een cyclus artikelen over de IJSCO-toernooien en zes toernooien voor het einde stokte de reeks. Wat ging er fout? Wel, de IJSCO-site bleef in gebreke wat betreft het weergeven van de uitslagen. Maar nu de site weer helemaal up-and-running is, moeten we maar even de schade inhalen en repareren:

Veenendaal

Een kwartet Schaakmaters alhier, te beginnen met Finn in groep G. De uitslag doet vermoeden dat het een thriller was … en dat was ook zo. Vier man binnen een half punt en maar drie bekers te verdelen. Finn presteerde het, een derde plaats. Keurig!

Om redenen die ik zo uitleg, maak ik nu een sprongetje naar groep C alwaar we Katja tegenkomen. Zij is gewend om in de hogere divisies te spelen, maar dit keer wilde het allemaal niet zo lukken (of de tegenstanders wilden niet meewerken): hoe dan ook, anderhalf punt en een 7e plek. Meer zat er niet in.

De grote man in Veenendaal was … Tobias F. Ingedeeld in groep F (één groep hoger dan vorig jaar, toen werd-ie derde) had hij de wind vol mee en er goed onder. Zijn prestatie was dusdanig dat hij zelfs het verslag van de organiserende vereniging haalde: gewoon ALLES winnen en een fonkelende eerste plek. Legt u hem daar maar neer.

OAJK Apeldoorn

En zo toog het hele IJSCO-karretje naar Apeldoorn voor het Open Apeldoorns JeugdKampioenschap (OAJK, dus). Een thuiswedstrijd en dus een karrenvracht aan Schaakmaat-leden alhier.

Te beginnen in de laagste groep alwaar Finn zijn kunstjes vertoonde. Blijkbaar heeft hij een manier gevonden om derde plaatsen te kopiëren, want die plek behaalde hij. Keep up the good work!

Groepje hoger vinden we Katja: blijkbaar is ze bij Finn in de leer geweest want ook zij mocht (na twéé dagen spelen) een derde prijs en de prijs voor de beste vrouwelijke deelnemer (ik vind 'beste meisje' echt niet klinken …) ophalen.

Gaan we weer een treetje hoger en daar zien we wat minder voorkomende naam, te weten Joab. Op beslissende momenten heeft hij duidelijk niet goed naar de groepen onder hem gekeken. Hij werd namelijk geen derde, maar vierde.

Tenslotte de kampioensgroep: zes deelnemers en tweederde (ex-)Schaakmater. Kanniefout zou je zo denken. En inderdaad: Fabian op plek vijf, broer Tobias de V. op plek vier en Fons op (jawel!) plek drie. De grote beker ging naar ex-lid Mick die niet echt medelijden met zijn tegenstanders had, gewoon een 100 %-score. Jammer dat-ie ex-lid is ….

Deventer

Vijf Schaakmaters durfden het aan om in Deventer te komen spelen. Opnieuw haal ik hier de uitdrukking 'halflid' van stal, want we hebben er weer eentje! Drie telgen uit de Adams-family hebben al laten zien dat ze een potje kunnen schaken en met trots presenteren wij telg nummer 4, namelijk Fieke. Haar prestatie kan in de categorie 'visitekaartje': tweede in groep H. We hebben wel eens slechtere debutanten gezien.

Groepje hoger, G dus, komen we broer Eelco tegen. Veni, vidi, eerste plaats. Nou jij weer.

We maken een sprongetje naar groep C alwaar Adams nummer drie, Oscar, achter de stukken plaatsnam. En ook hier werd er zilverwerk gescoord, een tweede plek. Ik hoop dat de ouders Adams extra tassen bij zich hadden om alle bekers in mee te nemen....

Laatste groep met Schaakmaters was groep B. Twee stuks, te weten Sharwan en Tobias F. Uit eerdere verslagen kan u zich wellicht herinneren dat deze twee mekaar regelmatig tegenkomen in IJSCO-verband. Dit keer was Sharwan de bovenliggende partij en moest Tobias genoegen nemen met een meer bescheiden positie. Tobias werd 7e en Sharwan meende dat hij – nu hij er toch was – net zo goed een bekertje mee kon scoopen. En aangezien het best wel lekker ging, meende hij dat hij best wel eens de grootste beker mocht uitzoeken. Vrij vertaald: Sharwan won de groep.

Arnhem

Staken wij in Deventer al de loftrompet over de prestaties van de Adamsen, v.w.b. Het toernooi in Arnhem kunnen we niet anders, want zij waren de enige Schaakmaters aldaar. Fieke werd 8e in haar groep, maar heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat grote broer Eelco de groep won, Merijn deed dit nog eens dunnetjes over in de groep daarboven en Oscar werd helaas net vierde in de groep dáár weer boven. Hierbij moeten we wel de kanttekening maken dat hij net zo veel punten scoorde als nummer twee. Prima prestaties!

Wijchen

Geen enkele prijs te melden vanuit het verre Wijchen. Geen enkele resultaat zelfs, want er waren geen leden van de Schaakmaat aanwezig. Vind ik persoonlijk wel een sterk argument.

Velp

Het laatste toernooi werd gehouden in Velp met dit keer vier Schaakmaters. De lezers denken nu “Vier stuks, dat zal wel weer een Adams-hagiografie (hagiografie = heiligenbeschrijving, een beschrijving van alle topprestaties) zijn”. Maar nee, niets van dit alles.

In groep D kwamen we Tobias F. tegen. Het lijkt erop dat hij telkens heen en weer pendelt tussen een iets te zware en een iets makkelijker groep. Dit keer had hij een makkelijker groep te pakken en kon er weer een prijsje bijgeschreven worden. Gedeeld tweede, maar wegens verlies tegen de concurrent tevreden moeten stellen met een bronzen plek. Als je bedenkt dat hij dit seizoen meer bekers heeft gescoord dan in de zes seizoenen hiervoor bij elkaar opgeteld, kan u zich voorstellen dat Tobias geen enkele reden tot klagen heeft.

In groep C komen we de overige drie jeugdleden tegen. Allereerst Fenna: begon met 0 uit 4 en een pestbui (geen enkele reden, want ze had een hartstikke leuk boek bij zich), maar eindigde met 2,5 uit 3 en werd zo toch netjes vierde. Sharwan moest ervaren dat het ene toernooi het andere niet is: zo win je een groep en zo eindig je als 7e. Geen enkele prijs dan hier? Jawèèèèl, Katja redde de meubelen met een zilveren plek.

Conclusie

We doen nog steeds mee als Schaakmaat. Op de meeste toernooien wisten we als club één of meerdere prijzen weg te kapen. Als je kijkt naar de totaalklassementen die opgemaakt zijn, mogen we trots zijn:

  • Er deden 415 kinderen mee waarvan 17 Schaakmaters;

  • 10 Schaakmaters eindigden in de top 100 (Danio, Eelco, Merijn, Tobias de V., Finn, Oscar, Tobias F., Sharwan, Fabian de V. en Katja);

  • Katja eindigde als DERDE meisje in het totaalklassement;

  • 10 Schaakmaters kwamen met één of meerdere bekers naar huis (Fons, Fieke, Sharwan, Katja, Oscar, Tobias F., Jonathan, Merijn, Finn en Eelco.

EN VOLGEND JAAR GAAN WE HET NOG BETER DOEN!!!!!!!

Foto's